Home | Nyheter | Bert Månson har avlidit

Bert Månson har avlidit

Musikern och låtskrivaren Bert Månson (längst till vänster) är död.

Låtskrivaren och musikern Bert Månson från Skåne är efter en tids sjukdom död. Under 20 års tid var han en av medlemmarna i Ingmar Nordströms orkester (bilden ovan). Dessutom spelade han i Thorleifs under en tid.

Han var dock kanske ännu mer känd som låtskrivare, med kompositioner som ”Två mörka ögon” (Sven-Ingvars), ”Och du tände stjärnorna” (Thorleifs) och ”Till en fågel” (Sanna Nielsen). Han skrev även den svenska texten till Carlene Carters ”Every little thing”, som på svenska blev ”Varje litet ögonkast”. En låt som många dansband har spelat och som spelas än idag, men som kanske mest är känd i Grönwalls version.

Och vem kan inte sjunga med i ”Gamla kära tuffa tuff-tuff tåget” (Flamingokvintetten) och ”Sista dansen” från filmen Black Jack? Även dessa komponerade av Månson.

En ung Sanna Nielsen tillsammans med Bert Månson. Foto: Diana Thylin

Bert Månson var den som upptäckte Sanna Nielsen och den som blev lite av hennes mentor. Han hade hört henne sjunga och erbjöd Sanna, då 11 år, att komma och sjunga i hans studio. Sanna Nielsen tackade ja till hans inbjudan, hon sjöng in hans låt ”Till en fågel” och resten är som man säger, historia. Sanna har ju varit med ett flertal gånger i Melodifestivalen och vann 2014 med ”Undo”. Den låg inte Bert Månson bakom, däremot skrev han hennes bidrag ”Igår, idag” som tävlade i Melodifestivalen 2001 och som slutade på en tredjeplats.

Sommaren 2015 fick Bert Månson SKAP-stipendiet under Guldklavengalan. Bert fanns dock inte på plats, så priset emottogs av Thorleif Torstensson.

Bert Månsson blev 77 år.