Home | Artiklar | BlackJack fyller 25 år!

BlackJack fyller 25 år!

blackjack-filmen25

Filmaffischen till BlackJack.

Filmen BlackJack släpptes den 7 oktober 1990 och firar därmed 25-årsjubileum i år. I FÅR JAG LOV nr 6-2010 kunde man läsa om den då 20-årsjubilerande filmen. Artikelförfattaren Lina Haskel sammanställde i samma veva dessutom en unik musiksamling för alla fans av filmen BlackJack. Till skillnad från filmens soundtrackalbum (utgiven på Frituna 1990) har hon även tagit med musik som hörs i bakgrunden, t.ex. på radion, i kyrkan och som pausmusik på danskvällarna. Den Spotifylistan hittar du här:
http://open.spotify.com/user/farjaglov.se/playlist/17NgTlSmwL8s5nVCrsYYFD

För att läsa var och när de olika låtarna finns med i filmen besök vår sammanställning på Facebook här.

Dessutom bjuder vi er på artikeln ”Inget stoppar kultfilmen BlackJack!” som vi hade med i tidningen för fem år sedan. Läs ett smakprov nedan och klicka på länken längst ned för att ladda hem hela artikeln som pdf-dokument:

Första uppslaget ur artikeln "Inget stoppar kultfilmen BlackJack!" ur Får Jag Lov nr 6-2010. På stora bilden syns Helena Bergström och Carl Kjellgren i rollerna som Inger och trummisen Tommy.

Första uppslaget ur artikeln ”Inget stoppar kultfilmen BlackJack!” ur Får Jag Lov nr 6-2010. På stora bilden syns Helena Bergström och Carl Kjellgren i rollerna som Inger och trummisen Tommy.

Andra uppslaget ur artikeln "Inget stoppar kultfilmen BlackJack!" ur Får Jag Lov nr 6-2010. På stora bilden syns Jan Mybrand och Helena Bergström i rollerna som Kaj och Inger.

Andra uppslaget ur artikeln ”Inget stoppar kultfilmen BlackJack!” ur Får Jag Lov nr 6-2010. På stora bilden syns Jan Mybrand och Helena Bergström i rollerna som Kaj och Inger.

Det har gått 20 år sedan succéfilmen BlackJack hade premiär. Filmen, med dansband i fokus, har blivit en svensk filmklassiker och kultförklarats. Filmen är lika populär idag som 1990 och musiken spelas flitigt. För FÅR JAG LOV berättar filmregissören Colin Nutley hur idén om en dansbandsfilm föddes.
– Var jag än åkte i Sverige så var det dans till dansband. Och jag såg hur relationerna mellan man och kvinna frodades på dansgolvet…

Ni känner till filmens handling: det är svensk vinter, Gävlebocken står ännu kvar, på den lokala dansrestaurangen spelar det populära dansbandet BlackJack, och bland vännerna som går och dansar börjar intrigerna spinnas upp. Blyge Kaj blir kär i ensamstående mamman Inger, men vågar inte visa sina känslor. Inger inleder en relation med BlackJacks gifte trummis Tommy. Charmören Lennart försöker vinna tillbaka sin ex-fru, men även hon träffar Tommy i smyg.
Robert, som alltid dricker för mycket, får ständigt nobben av den söta blondinen han spanat in, så istället försöker han bränna ner Gävlebocken. Inom BlackJack uppstår också en del konflikter om allt från moral till medlemsbyten, och det snurrar på allt snabbare tills de utomäktenskapliga relationerna avslöjas, och alla inblandade går vidare i natten, lika ensamma
som innan.

Historien skulle kunna utspela sig var som helst, när som helst, och de flesta kan känna igen sig till viss del. Kanske just därför har filmen fortsatt vara så populär under två decennier. Ett gäng välkända skådespelare gör inte saken sämre, Johannes Brost, Ing-Marie Carlsson och Reine Brynolfsson är några av dem. Den kvinnliga huvudrollen Inger spelas av Helena Bergström, som fick sitt stora genombrott just i BlackJack. Colin Nutley berättade i Aftonbladet inför premiären hur Helena fick rollen, och hur han samtidigt träffade kvinnan i sitt liv. Han hade sett henne på
en filmaffisch och tyckt att ansiktet var helt rätt för karaktären Inger. Colin tog reda på vem den blonda flickan var, och erbjöd henne rollen. När Colin och Helena väl träffades för att spela in BlackJack fann de varandra direkt, kärlek uppstod och de lever tillsammans än idag.

För FÅR JAG LOV berättar Colin Nutley om hur idén till BlackJack uppstod.
– Vart jag än reste i Sverige stötte jag ihop med dansband som spelade på Stadshotellet och Folkets Park. Och på dansgolven såg jag olika relationer utspelas mellan män och kvinnor. Då föddes idén om en film som kretsade runt ett dansband och människorna omkring.

Text: Lina Haskel

Läs hela artikeln ”Inget stoppar kultfilmen BlackJack!” från 2010 i pdf-format här.