Home | Nyheter | Branschträff på Liseberg för dansbandens framtid

Branschträff på Liseberg för dansbandens framtid

Den 28 april öppnar Liseberg upp sina portar för säsongen och blir samtidigt en arena för dans och dansband. Intresseorganisationen Svedans arrangerar en tvådagars branschträff med syfte att planera dansbandsbranschens framtid. Under dansgalan, som äger rum den 29-30 april, kommer deltagande arrangörer, band, produktionsbolag med fler kunna gå på en mässa och föreläsningar. Utställare på mässan kommer vara företag som jobbar med instrument, inredning, ljus och ljus, bank, revisorer med flera. Under föreläsningarna kommer Svedans ta upp ämnen som hur ett band bäst kan agera på scen, hur en arrangör kan jobba med sin lokal för att anpassa den för dans och hur man når dansarna som målgrupp.

Dansgalan innebär också att fyra stora dansband kommer att spela på Liseberg under två dagar, 28-29 april. Dag ett är det Streaplers och BlackJack som gäller, medan Lasse Stefanz och Elisa’s tar över Polketten på söndagen.

I Lisebergshallen kommer det, förutom mässan och föreläsningar, hållas en tävling för oetablerade dansband. Fem band kommer att väljas ut och få spela för både publik och jury.

– Tanken är att ge dansbandsbranschen en möjlighet att få ut nya band, något som idag är ett stort problem. 1,9 miljoner svenskar dansar varje månad. 400 arrangörer och 200 dansband kämpar för att nå ut till dem, men med höga kostnader och litet samhällsstöd. Svedans är skapat för att få fler att dansa, få banden att kunna fortsätta spela och för att få branschen att stötta varandra, säger Benny Nyberg, verksamhetschef för Svedans.

Även Liseberg ser nyttan med branschträffen.

– Vi vill göra den här dansbandssatsningen ihop med Svedans eftersom den här typen av arrangemang behövs. Många dansar i Sverige men inte lika många i storstad. Vi är en av Sveriges största arenor när det gäller dans i och med våra arrangemang på Polketten varje sommar. Det är något vi kommer fortsätta med och ser den här helgen som en bra start på danssäsongen, säger Per Alexandersson, underhållningschef på Liseberg.

Svedans är en intresseorganisation av och för hela dansbandsbranschen. Svedans jobbar med frågor som lönsamhet, att få igång fler band och arrangörer och förändring av tonaliteten i media för dansbandsbranschen. Läs mer på www.svedans.org.