Home | Nyheter | Dags för Dansbandskampen 2009

Dags för Dansbandskampen 2009

Ikväll, klockan 20.00, är det premiär för årets upplaga av Dansbandskampen på SVT1. De deltagande banden i det första avsnittet är Black Ingvars, Von Hofstenz, Date, Ezzex och Shame.

Jämfört med förra året, så är en del förändringar  att vänta. Bland annat har en av jurymedlemmarna bytts ut mot ett icke helt obektant ansikte. Melissa Williams, sångerska i dansbandet Zlips, är ny i juryn i SVT:s stora lördagsunderhållning i höst. Vid sin sida kommer hon att ha Magnus Carlsson och Thomas Deutgen, som var med i juryn redan förra året.

Liksom förra säsongen går två band vidare från varje vecka och möter tre utmanare i nästa program. Däremot består Dansbandskampen 2009 av ett tillägg: Ett band som fått flest röster i två program skickas direkt till final. För att tydliggöra det hela får det band som får flest röster i varje program en guldstjärna med sig. Två guldstjärnor innebär med andra ord att bandet är klart för final.

Bandens förstalåtar har de, med viss hjälp av produktionen, själva fått välja och tolka som de vill. Bandens uppgift i programmets första omgång är att visa vilka de är och samtidigt att försöka vinna tv-tittarnas hjärtan. När alla fem banden har framfört sina förstalåtar röstar tittarna. De fyra band som då fått flest röster går vidare till den andra omgången. Nu är bandens uppgift att tolka en av jurygästen Tomas Ledins låtar, som han själv valt ut till dem.

Tomas Ledin kommer i andra omgången att sitta vid den ordinarie juryns sida, och ge sina initierade åsikter om bandens tolkningar av låtarna. Däremot har varken juryn eller jurygästen någon rösträtt i tävlingen, utan det är tv-tittarna som avgör vilka band som går vidare till nästa vecka.

Klockan 20.00 börjar alltså programmet, men redan klockan 19.00 kan man se live-sändningar på webben, direkt från dansgolvet. Där möter man både kvällens jurygäst Tomas Ledin och förra årets vinnare Larz-Kristerz.

För mer info: www.svt.se/dansbandskampen