Home | Nyheter | Dansbanden säger nej till langning

Dansbanden säger nej till langning

Perikles är ett av banden som engagerar sig i frågan om langning av alkohol till minderåriga. Foto: Youtube

Vi berättade i januari i år att Länsstyrelsen Skåne drog igång en antilangningskampanj med namnet ”Fyll dansgolvet – Inte ungdomarna” tillsammans med Lasse Stefanz. Kampanjen har gjort succé och nu har Hasse Andersson, Danne Stråhed och ett helt gäng med dansband hakat på under våren. Bland annat stödjer Larz-Kristerz, Donnez, Skåningarna, Callinaz och Perikles kampanjen.

– Det är verkligen jättekul att så många dansband vill vara med och ställa sig bakom vårt viktiga arbete mot langning av alkohol till minderåriga, säger Annie Stråhlén, länssamordnare för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksarbete på Länsstyrelsen Skåne och den som ligger bakom kampanjen.

Kampanjen går ut på att banden, iklädda t-shirts med budskapet ”Fyll dansgolvet – Inte ungdomarna”, spelar in en kort film där de berättar att de ställer sig bakom kampanjen och att de stödjer arbetet mot langning av alkohol till minderåriga som de lägger på sina olika sociala medier. Under sommaren kommer kampanjen även att synas på Ekebofestivalen i början av juli. Tidigare i vår var kampanjen också med på Staffanstorpsfestivalen där både arrangör och samtliga medverkande band ställde sig bakom kampanjen.

– Konceptet är enkelt men effektivt. Det har blivit en otrolig spridning av filmerna på bandens egna kanaler och många positiva kommentarer från deras fans, säger Annie Stråhlén. Dansbandspubliken är blandad och består av såväl föräldrar som unga vuxna som kan förse minderåriga med alkohol. Därför har vi valt att samarbeta med dansband för att nå ut med vårt budskap. Vi ser gärna att fler band hakar på.

Här finns alla färdiga filmer från de band som är med i kampanjen:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLu3xglm33PF7EFzHdy4uqdrHXV59DMvCK