Home | Nyheter | De leder Melodifestivalen 2019

De leder Melodifestivalen 2019

Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor är programledare för Melodifestivalen 2019. Foto: Janne Danielsson/SVT

Nu är det klart att det blir fyra programledare som delar på programledaruppdraget för Melodifestivalen 2019: Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade. Festivalen besöker då Göteborg, Malmö, Leksand, Lidköping, Nyköping och Stockholm.

Marika Carlsson är ny i Melodifestivalen, men en rutinerad talkshow-värd i radio. Två gånger har hon utsetts till ”Årets kvinnliga komiker” och hon är även en riktig turnéräv. Med egna föreställningar samt sommarens stora Diggilooturné, så har hon fått Sverige att skratta. Vi såg nyligen även Marika i underhållningsprogrammet ”Bäst i test” i SVT.
– Under hela sommaren var jag på Diggilooturnén och tvingade publiken att skrika ”Marika for Mello” i hopp om att jag skulle få vara med och tävla. Nu kommer jag inte att tävla utan jag får istället den stora äran att leda Melodifestivalen, tillsammans med jordens bästa människor, strax efter mig då, säger Marika Carlsson.

Kodjo Akolor är även han ny i Melodifestivalsammanhang. Han är komiker och en rutinerad och prisbelönad radioprogramledare. I TV har han bland annat medverkat i underhållningsprogrammet ”Bäst i test” samt nu senast i ”Det stora racet” på SVT. Han har även i många år varit programledare för Musikhjälpen. Om morgonen hörs han i Morgonpasset i P3.
– Det känns som glädje blandat med rädsla och en skvätt ödmjukhet. Jag ser nog mest fram emot att få jobba med mina kollegor och att få dra igång, säger Kodjo Akolor.

Eric Saade slog igenom i Melodifestivalen 2010 med låten ”Manboy” då han tog sig hela vägen till final och slutade på en tredjeplats. Året därpå vann Eric Melodifestivalen med låten ”Popular” och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest där han slutligen placerade sig på en hedervärd 3:e plats i finalen.
– Att få leda Melodifestivalen känns som ett bra sätt att sluta cirkeln på. Även om jag i grunden inte är programledare så är det alltid kul att få leda ett sammanhang fyllt av musik. Det känns naturligt på något sätt! säger Eric Saade.

Sarah Dawn Finer har både tävlat i och varit programledare för Melodifestivalen flera gånger och 2012 axlade hon uppdraget som SVT:s julvärd. I början av året kunde man se Sarah leda SVT:s ”Så ska det låta” och nu i höst är hon aktuell i SVT-serien ”Sarah’s sound of musicals”. Sarah är även en omtyckt Eurovisionprofil som sjöng för omkring 200 miljoner tittare under finalerna i Malmö 2013 och i Stockholm 2016.
– Det kändes helt rätt i maggropen att tacka ja i år. Älskar att vi programledare redan bollat och skrivit massa idéer. Att det kommer från oss och att vi får jobba fram detta på ett helt nytt sätt tillsammans med Hence (producent Henric von Zweigbergk, reds anm). Det känns spännande att få jobba ihop i denna konstellation. Alla kompletterar varandra och kan olika saker och vi har blivit lite av en familj redan nu. Sen jag ledde programmet 2012 har jag ju samlat på mig ofantligt mycket mer programledarerfarenhet som det känns skönt att kunna bidra med. Jag längtar! säger Sarah Dawn Finer.

– Det kommer att bli varmt, generöst, galet och i allra högsta grad roligt och förhoppningsvis lite oväntat. Årets programledare påminner om en bångstyrig syskonskara. Det här känns skitkul! säger Christer Björkman, exekutiv producent Melodifestivalen 2019.

Melodifestivalen startar den 2 februari kl 20:00 på SVT1 och SVT Play.