Home | Nyheter | Det folkliga föraktet fortsätter – chefredaktören om klassiska dansbandsförnekelsen i SVT och TV4!

Det folkliga föraktet fortsätter – chefredaktören om klassiska dansbandsförnekelsen i SVT och TV4!

I dagarna har artisterna till årets stora tv-händelser presenterats, Allsång på Skansen respektive Lotta på Liseberg. I båda programmen medverkar stora, breda artister liksom (framförallt i SVT) smala och creddiga. Gott så! Båda tv-bolagen ska förstås dundra på med det största som finns i musikväg i Sverige, framförallt en sådan här sommar.
Men att helt nonchalera en av de absolut största musikgenrer som finns är fullständigt obegripligt, men på ett sätt självklart.
 
Det obegripliga först. Fler är ute och dansar än tittar på fotboll i Sverige varje år (sug på den siffran). Att dansa till musiken innebär också att man lyssnar till den, gillar den och därmed konsumerar den. Du kan därför inte säga att ”dansbandsmusik kan man Bara dansa till, och därmed funkar det inte i tv”. Dessutom, idag finns otroligt många människor som bara lyssnar på musiken men inte tar ett danssteg.
Det är totalt 72 artister/band som bokats till de två programmen i sommar. Ett (dans)band medverkar, Arvingarna hos Lotta på Liseberg…Nog borde tv kunna mer än så?
 
Nu till det självklara! Jag har själv jobbat i mediebranschen i många år och vet hur ”snacket går” i korridorerna. Dansband är så långt ner på listan över musik som du överhuvudtaget kan komma. Att sitta på ett planeringsmöte och föreslå Streaplers till direktsänd Allsång skulle mötas av stor förvåning, förakt och sedan förkastelse. En okänd indiepopgrupp som släppt en singel möts däremot med gillande och tummar upp.
Nu ska det dock till saken sägas att SVT gör Dansa Hemma i sommar med fem dansband, samt en dokumentär om hela kulturen som sänds i höst. Det är inte dåligt. Men redaktionen för Allsången måste våga (och kunna!) tänka betydligt bredare! Försvaret nu är att kvoten är fylld för detta år och troligen flera år framöver (något man aldrig hade sagt om ”vanlig” svensk pop. Nu menar jag såklart inte att tv-programmen ska nedlusas med dansband. Men kanske ett eller två per program ändå inte är att begära för mycket? På ett 80-tal artister…
 

Men tyvärr blir det först när genren är död och begraven man kommer att säga med emfas: ”dansband, det var minsann vår folkmusik”. Men då är det så dags…

Thomas Deutgen är ny chefredaktör för FÅR JAG LOV. Foto: Hans-Peter Bloom

Thomas Deutgen/chefredaktör FÅR JAG LOV