Home | Nyheter | Film om Streaplers på SVT!

Film om Streaplers på SVT!


På måndag sänder SVT en timmes dokumentärfilm om Streaplers – rockbandet som blev dansband.

Streaplers fyller 50+. Och har lyckats med konststycket att fortfarande ligga i topp hos dansbandsbokarna och sätta nya publikrekord på dansbanorna. Men efter alla dessa år – hur behåller man engagemanget? Att inför varje spelning gå in med lusten att göra det ännu bättre än sist? Hur skapar grabbarna från Västkusten det där ”goa gunget” som räcker en hel kväll.

– Streaplers har alltid haft ett speciellt rockigt sound. Som publiken känner igen och älskar. Så länge man behåller det lever bandet, säger Bjarne Lundqvist, trummis i bandet under 25 år.
Han menar att tvillingarna Göran och Håkan Liljeblad är centrala i Streaplers-soundet. De var med och bildade bandet 1959.

– Streaplers var Sveriges bästa rockband på den tiden. Dom hade ett litet stökigare sound är de andra. Och dom har kvar det där Streaplers-gunget med rock’roll/country-influenser än idag, säger Larz-Kristerz sångare Stefan Nykvist.

Dokumentärfilmen utgår från Streaplers musik. När blev rockbandet ett dansband? Och har det någonsin dragits en sådan linje? Hur har musiken och texterna påverkats över tid och när bandmedlemmar har kommit och gått? Många frågor får sitt svar av andra musiker som Lasse Holm, Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson och Svenne Hedlund från Hep Stars. Det berättas också en och annan god musikhistoria. Som hur ostämda George Harrisons och John Lennons gitarrer var när Streaplers var förband till Beatles på Johanneshovs isstadion 1964. Eller hur musiker som ABBA, Magnus Uggla och Status Quo spelade in i bandets egen inspelningsstudio i Kungälv. Och givetvis blir det många klassiska Streaplerslåtar.

Om Västkustbanden:
Streaplers är ett av dansbanden från Västkusten. Ett som funnits lika nästan länge är Flamingokvintetten (startades 1960). Bägge banden har avläggare i Arvingarna som består av söner till medlemmarna i Streaplers och Flamingokvintetten.

”Streaplers och evigheten” sänds i SVT1 25 april, annandag påsk, kl 20-21.