Home | Nyheter | FJL avslöjar: Dansbandsveckans storsatsning för att locka ungdomar

FJL avslöjar: Dansbandsveckans storsatsning för att locka ungdomar

Foto: Mikael Johansson

Varje 15-, 16- och 17-åring i hela Sverige kan få gå på Dansbandsveckan i Malung gratis – om de är beredda på att gå på en danskurs och lära sig dansa.
– Det är viktigt att fler ungdomar lär sig dansa och tycka om den här kulturen. Därför vill vi genomföra den här idén, säger Bertil Elfström, ordföranden för Dansbandsveckan i Malung.

Dansbandsveckan i Malung lockar 10 000-tals besökare varje år. Men medelåldern på besökarna stiger och en större återväxt är viktig för Dansbandsveckan och dansbandsbranschens överlevnad.
– Vi måste få flera ungdomar ut på dansbanorna och inse att det här med dansband är något som är roligt och inte töntigt. Dessutom är ju dans en bra motion och väldigt socialt, säger Bertil Elfström.

Dansbandsveckan har under flera år delat ut gratisbiljetter till alla 15-, 16- och 17-åringar i Malung-Sälens kommun. Då utan något förbehåll att de måste gå på danskurs.
– Det har gett gott resultat. Så då tänkte vi att varför skulle vi inte kunna göra samma sak till ungdomar i samma ålder i hela Sverige. Men då med det viktiga förbehållet att de måste gå på en danskurs innan, säger Bertil Elfström.
Man har tagit kontakt med Svenska Danssportförbundet som har anslutna dansklubbar runt om i hela landet som ordnar danskurser i bland annat bugg och foxtrot.
– Vi har ju god kontakt med Tony Irving som är ledamot i Danssportförbundet och de har tänt på den här idén.

Tanken är att alla ungdomar i den rätta åldern i hela Sverige ska få ett utskick från Dansbandsveckan och Danssportförbundet med det här erbjudandet.
– För att klara av utskicket ekonomiskt behöver vi sponsorshjälp. Så arbetet med att hitta en sådan pågår för fullt, säger Bertil Elfström.
– Ger vi ungdomarna en vana att åka hit till Malung på dans så kanske de återkommer när de också blir äldre som betalande besökare hos oss och andra dansarrangörer.
När tror du att det kan bli verklighet?
– Jag hoppas att det blir till nästa år. Det hänger som sagt på att vi hittar en sponsor. Annars får vi ta det 2020, säger Bertil Elfström.