Home | Nyheter | FJL avslöjar: Två Norrlandsparker får nytt liv i sommar

FJL avslöjar: Två Norrlandsparker får nytt liv i sommar

Ärstaparken, norr om Kramfors, får efter åtta år nu nytt dansliv när Lejonson flyttar sina onsdagsdanser. Rivstartar gör man vecka 29 med Casanovas på onsdagen och Blender på torsdagen. Foto: Privat

Ärstaparken, mellan Kramfors och Sollefteå, och Trätojordsbacken i Hammarstrand kommer att få nytt dansliv i sommar. Det är dansarrangören Lejonson i Östersund som väcker de båda parkerna till liv.

– Det här är två folkparker som föreningarna lagt ner mycket tid och arbete att hålla i fint skick som vi hoppas kunna fylla med arrangemang, säger Lars-Erik Jonsson, ägare till Lejonson.

Text: Mikael Johansson

Lejonson har under flera år arrangerat dans på Gussjönoret, öster om Härnösand. Förra vinters snömassor gjorde dock att dansbanans tak rasade samman. Man löste sommarens danser genom att sätta upp ett tält över dansbanan, men vägen är ännu inte framkomlig.
– Därför har vi sökt efter nya platser att arrangera dans på, säger Lars-Erik Jonsson.

Valet för de återkommande veckodanserna föll på Ärstaparken, norr om Kramfors. En park som fram till 2011 hade återkommande sommardanser.
– Att valet föll på Ärstaparken beror på att det är en mycket fin och fungerande folkpark, säger Lars-Erik Jonsson.

En av de mest publikdragande evenemangen på Gussjönoret var nonstopdansen på midsommardagen. Den flyttas inte till Ärstaparken utan till Folkparken Trätojordsbacken i Hammarstrand. Backen, som den kallas av ortsborna, var en livaktig folkpark en bit in på 1990-talet.

– Föreningen som driver parken har under de senaste åren rustat upp den, säger Lars-Erik Jonsson.
– Vi kommer att satsa på att göra en klassisk folkfest av midsommardagsdansen i Hammarstrand. Det kommer att stå två dansband, Mannerz och Martinez, i den 400 kvadratmeter stora logen. Vi kommer att ha ett coverband i puben och vi hoppas kunna ha ett artistuppträdande på den stora scenen, fortsätter han.
– Ska danserna överleva i framtiden så måste vi göra bredare arrangemang som lockar även de som sällan går på dans, annars går det inte att få ihop det ekonomiskt. Får vi bra respons på Midsommarfesten så hoppas jag att vi kan utveckla det konceptet till kommande somrar. Det finns många fina parker där föreningarna kämpar med underhållet och man orkar inte riktigt att göra bra arrangemang. Det är där vi kommer in, som vill göra arrangemang men inte äga några fastigheter.