Home | Nyheter | Gratisdans till dansband i Umeå!

Gratisdans till dansband i Umeå!

nice_430

NICE (bilden) är ett ganska nystartat dansband från Umeå som nu vill göra ett försök till att öka intresset för dans till dansband. Inte bara för att de själva ska få komma ut och spela utan för att de tycker att det är synd att dans till levande musik blir mer och mer sällsynt i dagens samhälle.

– Visst finns dansbandsgalor och stora turnerande dansband med stjärnstatus men den lite enklare formen som fanns på 70-, 80- och 90-talet med dans i nästan varje by till lokala orkestrar är helt borta, säger NICE i ett pressmeddelande.

Den 24 maj anordnas det stora eventet Kulturnatta då centrum i Umeå fylls med hundratals kulturhändelser, alla med fri entré. Medlemmarna i NICE har nu även lyckas få med dansmusiken som ett inslag denna dag och ska själva representera den.

– Den breda danskulturen som funnits i Västerbotten har sakta men stadigt tynat bort och idag finns inte många tillfällen till dans. Detta har sin grund i många saker. Bland annat så har det blivit dyrt för arrangörer att anordna danser och att anlita ett band som spelar på heltid kostar mycket pengar och arrangören är den som tar de stora riskerna, fortsätter NICE.

– Människor idag umgås också mer och mer digitalt och mötesforumen där folk träffas live blir färre och färre. Internet är en suverän mötesplats också men vi är övertygande om att folk fortfarande vill dansa tillsammans. Människor behöver möta andra människor för att må bra. All forskning visar att kroppskontakt ökar våra välbefinnande. Idag finns inte ens kroppsnära dans på nattklubbarna. Det här är inte bara en kulturfråga utan även en hälsofråga.

Medlemmarna i NICE har spelat i många år i olika konstellationer har följt utvecklingen från nära håll.
– När vi ville starta upp ett dansband höjde branschfolket på ögonbrynen och sa ”Ska ni starta ett dansband nu? Branschen är ju död” . Många band kanske bara skulle ha lagt ner men vi tänkte annorlunda. Har vi en bransch som är på väg att dö ut så måste vi blåsa liv i den om vi vill ut och möta publiken och spela den musik vi älskar.

På Pub Freja på Umeå Folkets Hus kl. 21:00 kommer nu bandet göra ett avstamp under Kulturnatta och bjuda in alla till gratis dans i dessa lokaler!