Home | Nyheter | Guldklaven 2022 – alla vinnare

Guldklaven 2022 – alla vinnare

Mota Olle i grind (Amanda Lind) med Casanovas, komponerad av Henrik Sethsson, blev Årets Låt under Guldklavengalan 2022.

Ikväll arrangerades musikpriset och galan Guldklaven i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dansbandsveckan i Malung. Årets Guldklavenpriser blev lite annorlunda jämfört med tidigare år. Detta med anledning av att dansbanden inte kunnat spela upp till dans på två år. I årets nomineringar har man tittat på hela pandemitiden, eftersom det inte kunnat delas ut Guldklavar sedan 2019.

Nu har iallafall alla guldklavar vid årets Guldklavengala delats ut. Magnus Carlsson (tidigare sångare i Barbados) var programledare för Guldklavengalan och bland de medverkande artisterna på scenen under kvällen fanns Danne Stråhed, Monia Sjöström, Stefan Nykvist, Tony Ljungström och Emilio Walter.

Nedan följer en lista över alla vinnare vid Guldklavengalan 2022. Vi säger grattis till dem alla!

Årets Innovation: Callinaz
Motivering: ”Outtröttligt och med stor passion har vår pristagare lagt ner sin själ för att dela glädje och underlätta för andra under år av isolering. Med ett hav av tankearbete, värme, stor volym och variation tilldeles de därför nu priset.”

Årets SurPrize: Kjellez
Motivering: ”Årets SurPrize går till ett band som under pandemiåren överraskade oss allihop och gick mot strömmen. Under en svår tid för svensk dansbandsindustri då många orkestrar valde att parkera turnébussen för gott dök det plötsligt upp ett helt nytt band som istället startade upp. Fulla av hopp och framtidstro, just vad branschen behöver. De har dessutom gjort det med den äran och tilldelas därför priset.”

Årets Låt: Mota Olle i grind (Amanda Lind) (med Casanovas) av Henrik Sethsson

Årets Livestream: Donnez

Årets Hederspris: Flamingokvintetten
”Årets Hederspris tilldelas någon som under tid varit betydelsefull för svensk dansmusik. Årets pris går till ett band som var med och lade grunden till svensk dansmusik, en genre de sedan har utvecklat och representerat med den äran. Som stilbildare, förebilder och med ett pärlband av hitlåtar, listplaceringar, guldskivor, 4 miljoner sålda album och ett oavbrutet turnerande under mer än 60 års tid har denna orkester med originalmedlemmar från 1960 blivit älskade i både slott och koja i Sverige och hela Norden.”

Juryns specialpris: Dansbandssidan.com
Motivering: ”Juryns Specialpris 2022 går till en plattform som med stor kärlek till dansbandsmusik oförtrutet delar med sig av livesändningar, intervjuer, reportage och nyheter via sina digitala kanaler och spridit gemenskap i över tio års tid. Under pandemiåren så bidrog vår pristagare särskilt till att dansbanden kunde nå ut med sin musik och att isoleringen för publiken inte blev lika kännbar.”