Home | Nyheter | Haiti-låten drog in 61 000 kronor!

Haiti-låten drog in 61 000 kronor!

Den 12 januari är det ett år sedan Haiti drabbades av den stora jordbävningen. Efter en spelning satt Hedins sångare Arne Bakken uppe med sin två månader gamla son på natten och tittade på tv. Plötsligt såg Arne bilder på en liten flicka i ungefär samma ålder som sonen i hans famn. Tv-sändningen visade de svårt jordbävningsdrabbade områdena i Haiti – och den lilla månadsgamla flickan hade varken armar eller ben. Arne beskriver hur bilderna fullständigt knockade honom och han började fundera på hur han och hans band skulle kunna hjälpa till på något sätt.

Efter en stund gick han och skickade ett e-postmeddelande till välkända dansbandskompositören Åsa Karlström med en förfrågan om hon hade någon låt liggandes som kunde passa i sammanhanget att spela in. I samma veva avslöjade han idén om att spela in en singel och skänka alla pengar till organisationen Läkare utan gränser.

På morgonen hade Åsa svarat och direkt satt igång med att komponera en helt ny låt. Hon kontaktade i sin tur vännen och låtskrivarkollegan Linda Dahl. Tillsammans skrev de Vi kan alla göra nåt och innan dagen var slut var låten klar.

Åsa ringde till Arne och spelade upp den specialskrivna låten i mobiltelefonen och planer började smidas på hur de skulle nå ut med singeln till så många som möjligt. För det som från början var tänkt att vara ett projekt för Hedins orkester hade redan växt till att omfatta fler och fler band. Och när tillräckligt många välkända dansbandsvokalister hade tackat ja till att medverka var bollen satt i rullning och dansbanden började själva höra av sig för att de ville medverka. Ett 50-tal dansbandsstjärnor medverkade vid inspelningen och förutom Arne Bakken själv sjöng exempelvis Kjetil Granli (Streaplers), Thorleif Torstensson (Thorleifs), Melissa Williams (Zlips), Maria Rolf (Titanix), Erica Sjöström (Drifters) och Olle Jönsson (Lasse Stefanz).

Arne och Åsas vision har från början varit att alla intäkter från singeln oavkortat ska gå till Läkare utan gränser där det öppnats ett speciellt konto för pengar som kommer just från Danceband Aid och som därmed är öronmärkta för insatser på Haiti. Förutom inkomsterna från försäljningen av singeln har samtidigt bidrag från dansbandsarrangörer som skänkt procent från intäkter under danskvällar kommit in. Man har också fått in pengar från frivilliga sponsorer.

Idag sattes 61 000 kronor på kontot för Läkare utan gränser.