Home | Nyheter | Kvällspressen uppmärksammar Guldklaven

Kvällspressen uppmärksammar Guldklaven

Vinnarna i Guldklaven 2015 samlade. Foto: Kent Jonsson

En bild från Guldklaven 2015 när förra årets vinnare samlades. Foto: Kent Jonsson

Nomineringarna till årets Guldklavenpris har under tisdagen diskuterats både på Expressens och Aftonbladets hemsidor efter att Lasse Stefanz har gått ut och sagt att de bojkottar galan bland annat eftersom de inte är nominerade. Det har även framförts kritik för att så många dansband som ligger på skivbolaget Atenzia (och Neptun) har nominerats.

Vi vill klargöra att Atenzia, sett till hur många dansbandsskivor de gett ut under Guldklavenåret, är klart underrepresenterade bland nomineringarna.

Atenzia har under året gett ut skivor med 17 dansband, och Neptun har gett ut en handfull dansband. Dessa bolag dominerar därmed utgivningen av dansbandsskivor stort. Skivbolaget Capitol ger ut ett dansband på skiva (Larz-Kristerz, som är nominerade), Warner ger ut de tre dansbanden Lasse Stefanz, Streaplers och Donnez (samtliga har nomineringar till Guldklaven, om man räknar in kategorin Årets Låt). Sony ger inte ut några dansbandsskivor längre. Nominerade Blender ligger på egna Blender Records och Mickeys har ännu inget skivbolag.

De tre nominerade i den tunga kategorin Årets dansband ligger alltså på Capitol (Larz-Kristerz), Warner (Donnez) och oberoende egna bolaget Blender Records (Blender).
– Jag tycker det är väldigt bra att nomineringarna diskuteras, säger FÅR JAG LOVs ansvariga utgivare och Guldklavenjuryns ordförande Diana Thylin.
– Lasse Stefanz stora engagemang i frågan visar att priset verkligen har fått den status, och är så åtråvärt, som var vår målsättning när vi instiftade priset för 17 år sedan.

Musikpriset Guldklaven instiftades 1999 av tidningen Får Jag Lov, Sveriges Radio samt Dansbandsveckan i Malung.