Home | Nyheter | Lasse Stefanz tar ställning mot langning

Lasse Stefanz tar ställning mot langning

Lassa Stefanz engagerar sig i frågan om langning av alkohol till minderåriga. Under parollen ”Fyll dansgolvet – Inte ungdomarna” uppmanar de sin publik att inte köpa ut alkohol till minderåriga.
– Alkoholdrickande bland ungdomar är ett problem som kan leda till så många dumheter. Dessutom ökar ju risken att få alkoholproblem senare i livet ju tidigare man börjar dricka. Därför tycker vi att det här med langning är en viktig sak att arbeta mot, säger bandets sångare Olle Jönsson.

Länsstyrelsen Skåne har tillsammans med Lasse Stefanz gjort en film som du kan se nedan. Nu vill de att fler dansband ska haka på för att få större spridning av budskapet.
– Vi uppmanar våra dansbandskollegor att också ställa upp som ambassadörer för att stödja arbetet mot langning, säger Christer Eriksson, gitarrist och kapellmästare i Lasse Stefanz.
– De dansband som vill anta utmaningen kan ta kontakt med mig, tillägger Annie Stråhlén, länssamordnare för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksarbete på Länsstyrelsen Skåne.

Ett av de vanligaste sätten för unga att få tag på alkohol idag är genom äldre kompisar och syskon, men även föräldrar, visar aktuell statistik. Tillgången till alkohol spelar stor roll för hur mycket ungdomar dricker och nära anhöriga har en viktig roll i detta.
– Dansbandspubliken är blandad och består av såväl föräldrar som unga vuxna som kan förse minderåriga med alkohol. Därför tror vi att detta är en bra arena för att nå ut med information, säger Annie Stråhlén.

Hon menar att det finns en del vanliga missuppfattningar och myter bland många vuxna. Till exempel att det är bättre att bjuda sina ungdomar på alkohol hemma för att de ska ”lära” sig att dricka på ett ansvarsfullt sätt. Forskningen visar på motsatsen, ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än dem som inte får alkohol hemma.
– På samma sätt är det med myten kring att köpa ut. Många tänker; ”köper inte jag ut ordnar de alkohol på annat sätt”. Men det har visat sig att en majoritet av ungdomarna, sex av tio, skulle avstå från att dricka alkohol om de inte fick tag på det från någon de känner, säger Annie Stråhlén.

Den 27 januari spelar Lasse Stefanz på Ekebo nöjescentrum i Munka Ljungby. Danspalatset har ställt sig bakom kampanjen och personalen kommer ha tröjor med budskapet på sig under kvällen.