Home | Nyheter | Monas dröm gick i uppfyllelse

Monas dröm gick i uppfyllelse

Efter 45 år som artist fick Mona Gustafson äntligen chansen att spela in en skiva tillsammans med några av Nashvilles mest anlitade och professionella studiomusiker. Det nya albumet ”Den bästa tiden i mitt liv” släpps den 22 september och innehåller både nyskrivet material, låtar som Mona har skrivit till andra artister genom åren och dessutom har hon spelat in ett par countryklassiker.

Mona Gustafson visste tidigt att det var musik hon ville syssla med. Hon började sjunga vid sju års ålder och uppträdde bland annat på nyårsrevyer och talangjakter. Sin debut på dansbandsscenen gjorde hon vid 15-års ålder som sångerska i Lill-Nickes. Sommaren 1981 flyttade Mona från Steninge till Växjö, för att bli Leif Bloms nya sångerska och finns med som frontfigur där till bandets nedläggning vid årsskiftet 1995/1996. Efter Leif Bloms nedläggning startar Mona upp det egna bandet Mona G’s. Premiären ägde rum på trettondagsafton 1996 på Sommarlust i Kristianstad. Bandet hade stora framgångar både på Svensktoppen och på SR P4:s Kalaslista, med låtar som Mona skrivit, och man får säga att de slutade med flaggan i topp när den sista spelningen ägde rum i Forshaga i januari 2009.

Under åren som gått har Mona Gustafson skrivit mängder av dansbandslåtar. Thorleifs, Jenny Saléns, Curt Haagers, Helene & Gänget, Sven-Erics, Loffes, Tommy Bergs, Trastinis, Norrländers, Gideons, Paula & Co….. Ja, listan över band som spelat in Monas melodier kan göras hur lång som helst.

Av den nya skivans 10 låtar, är åtta av dem Monas egna varav sex av dem är av äldre årgång.
– Det har nästan varit som att vrida tiden tillbaka ett halvt sekel. Vemod, blandad med glädje, säger Mona Gustafson i ett pressmeddelande. Dessa låtar är som en dagbok över mitt liv, där varje ord är sant och självupplevt. Så visst har många minnen dykt upp. Men det har varit en fantastisk känsla att få spela in dem, några av dom för första gången och några i nyinspelningar.

Thomas Deutgen, Torgny Söderberg, Mona Gustafson och Dan Bornemark när Mona fick ta emot SKAP’s stipendium sommaren 2016. Foto: Diana Thylin

Förra året belönades Mona med det prestigefyllda SKAP-stipendiet som vid Guldklavengalan varje år delas ut till låtskrivare och/eller textförfattare som betytt mycket för genren och en mycket rörd Mona tog emot priset av Torgny Söderberg och Dan Bornemark från STIM. Eftersom Mona inte kunde närvara under galan, på grund av annat engagemang, överraskades hon under en allsångskväll på Gnistans festplats i östra Blekinge.