Home | Nyheter | Norska Contrazt siktar mot Eurovision

Norska Contrazt siktar mot Eurovision

Contrazt_webb_Foto_KimErlandsenNRK

Foto: Kim Erlandsen/NRK

I svenska Melodifestivalen deltar i år inga dansband, men i Norges motsvarighet Melodi Grand Prix lyckades man bättre. Där tävlar ett av de mest populära norska dansbanden, Contrazt.
– Vi tycker inte det bara är stort för oss, utan för hela dansbandsgenren! säger Contrazts Hans Olav Trøen till FÅR JAG LOV.

Låten Heaven är skriven av danskarna Jan Lysdahl och Jacob Launbjerg, två hitmakare av internationell rang. Jacob har exempelvis vunnit danska uttagningen till Eurovision Song Contest två gånger. När Contrazt fick höra demon och fick frågan om de kunde tänka sig att framföra Heaven i tävlingen, behövde de inte lång betänketid.

Enligt Hans Olav Trøen är Heaven en upptempolåt med catchy refräng, och samtidigt en varm kärlekshistoria som inger hopp om att finna den rätta.
– Låten får verkligen fram känslan som nog de allra flesta har känt en eller annan gång i livet, om att hitta den person som verkligen gör livet bra för en, säger Hans Olav.

MGP i Norge har, till skillnad från svenska Melodifestivalen, inga deltävlingar. Elva artister tävlar istället direkt mot varandra.
– De andra tio bidragen framförs av mycket duktiga artister, och det är bra spridning på ålder och genres, så alla tio är stora konkurrenter. Bland andra tävlar ju Elisabeth Andreassen och Tor Endresen som deltar i sin tolfte final.

Fler dansband tävlar alltså inte i MGP, och inte heller i Sveriges eller Finlands uttagningar.
– Vi tycker inte bara att det är stort för oss, utan för hela dansbandsgenren, att ett dansband blir inkluderat i ”det fina sällskapet”, säger Hans Olav, som tillsammans med övriga bandet tänker se till att vinna genom att framföra låten med bra tempo och bra energi.
– Vi ska rätt och slätt vara oss själva – Contrazt – och se till att det blir ”bygdefest” i Oslo Spektrum den 14 mars!

Text: Lina Haskel