Home | Nyheter | Ny dansbandsserie i SVT

Ny dansbandsserie i SVT

SVT fortsätter satsa på dansband. I höst kommer sex avsnitt om den svenska dansbandshistorien, från 70-talets storhetstid fram till idag. Och det är FÅR JAG LOVs chefredaktör som är initiativtagare till serien.

Under våren och sommaren har SVT i Umeå, som producerar programmet Svenska Dansbandshistorier, träffat både nutida och dåtida dansbandsstjärnor som berättat om storhetstiden, epoker och händelser. FÅR JAG LOVs chefredaktör Thomas Deutgen är initiativtagare till serien som nu blir verklighet.
– För mig har det varit viktigt att SVT gör en serie om dansbandskulturen medan den dels fortfarande är så stor, dels medan alla fortfarande finns i livet. Den ska spegla vad som egentligen hände och jag är så glad att SVT i Umeå nappade på idén, säger Thomas Deutgen.
I avsiktsförklaringen skriver SVT att tittarna får följa berättelsen om en lika älskad som föraktad musikstil, om svenskarnas starka relation till musiken och dansen. Kuriosa trängs med samtidskunskap om hur oljekris och arbetslöshet påverkade dansbands-Sverige. Men också historier om vad som hände när raggarna och proggen gjorde sitt intåg och om när discomusiken tog över dansgolven.
– Dansbandsmusiken är en stor del av vår kulturella folksjäl. Vi vill lyfta fram och berätta om musiken, fenomenet och historierna, säger SVT Umeås programchef Bengt Strömbro.

Den svenska dansbandshistorien sänds i sex halvtimmesavsnitt med start onsdag den 14 oktober kl 21.00.

Christer Sjögren är en av de medverkande och bl a visar kläder från tiden med Pelles.
Foto: Peter Lindgren/SVT