Home | Nyheter | Nysatsning på dans i Hudiksvall

Nysatsning på dans i Hudiksvall

Christian Johansson och Anna Hammarström ska starta danser på anrika Kulturhuset i Hudiksvall. Foto: Mikael Johansson

Efter 10 år med endast något sporadiskt danstillfälle kommer det efter nyår bli dans mer regelbundet på Kulturhuset i Hudiksvall. Premiär blir det i slutet av februari med Jannez på scenen.

– Vi har än så länge två danstillfällen inbokade i Kulturhuset i vår, det kanske blir något mer, säger Christian Johansson som tillsammans med Anna Hammarström står bakom bolaget som ska driva danserna på Kulturhuset.

Det dåvarande Folkets hus i Hudiksvall hade danser regelbundet fram till slutet av 2009, med den omtyckta Hudikmaran som flaggskepp. Några månader senare försattes Folkets hus-föreningen i konkurs sedan kommunen dragit in bidragen. Sedan dess har turerna kring Kulturhuset varit många och kostsamma för byggnadens ägare Hudiksvalls kommun.

– Vi hoppas ju att danserna nu ska bli lika populära som då, trots att det gått tio år, säger Anna Hammarström.

Det är två erfarna dansarrangörer som står bakom satsningen. Anna Hammarström har varit ansvarig för danserna på Bjuråkers bygdegård i Bricka. Christian Johansson var den som för några år sedan drog igång danserna på Näsvikens bygdegård. Båda har nu lämnat sina tidigare uppdrag för att satsa på danser i egen regi.

– Vi har ju hört både från bokare och dansband att de saknar dans i de här lokalerna. Vi har fått väldigt stort stöd från dem i vårt arbete att starta danser här, säger Christian Johansson.

– Vi har också fått till ett bra avtal med kommunen för att hyra lokalerna eftersom de också vill öka verksamheten här, säger Anna Hammarström.

23 februari blir det dans till Jannez och på påskafton, 20 april, står Blender på scenen. Där emellan blir det dans till Highlights på Järvsö Folkets hus den 9 mars.

– Vi har våra funderingar att köra danser på lika olika håll i Hälsingland. Men det är bara på planeringsstadiet. Vi får se hur det går med de här danserna som vi har inbokade först, säger Anna Hammarström.

Planeringen inför hösten 2019 är också i full gång, men där är inget spikat ännu.