Home | Nyheter | Pris till Streaplers för livräddande insatser

Pris till Streaplers för livräddande insatser

Kenny Samuelsson i Streaplers tar emot priset. Foto: Barbro Helsinger/HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung ger ett särskilt hedersomnämnande till Streaplers för att de har bidragit till att rädda flera medmänniskor som drabbats av plötsligt oväntat hjärtstopp. Som FÅR JAG LOV tidigare har berättat, har Streaplers sedan många år, en hjärtstartare med sig när de är ute och spelar. I samband med att de införskaffade hjärtstartaren så gick alla medlemmarna i bandet en utbildning för att lära sig hjärt-lungräddning (HLR) och för att lära sig hantera hjärtstartaren. Och de har fått användning av den vid flera tillfällen.

Priset Årets hjärt-lungräddare har instiftats för att öka allmänhetens kunskap om vikten av att lära sig hjärt-lungräddning och att uppmärksamma de livräddande insatser som görs av allmänheten i väntan på ambulans.

– För sina fina insatser och strukturerade arbete där alla i bandet är utbildade i hjärt-lungräddning vill vi ge Streaplers vårt hedersomnämnande, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Priset Årets hjärt-lungräddare är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige. Sammanlagt har de under åren fått in drygt 200 nomineringar.

Streaplers har prisats tidigare för sina livräddande insatser. De fick Juryns Specialpris vid Guldklavengalan 2017 och när Kenny Samuelsson i Streaplers medverkade i tv-programmet Breaking News med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, fick de 
ta emot medalj av kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke.