Home | Nyheter | Rekord i Musikhjälpen!

Rekord i Musikhjälpen!

Molly Sandén, Farah Abadi och Kalle Zackari Wahlström har varit programledare för Musikhjälpen 2017. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

586 000 engagemang och 74 410 363 kronor! Det blev resultatet när Musikhjälpen 2017 avslutades under söndagskvällen. En decembervecka om året sänder Sveriges Radio P3 och SVT Play dygnet runt för att tillsammans med Radiohjälpen lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. Årets tema har varit ”Barn är inte till salu” – något som engagerat oerhört många människor. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över – en handel som är en växande kriminell miljardindustri.

– Det är ett oerhört tungt ämne som berört många under veckan och det känns viktigt att vi lyckats sätta ljus på en tyst katastrof. Att vi slagit rekord i både pengar och engagemang är helt otroligt och vi vill tacka alla hjältar därute, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

Publiken har bidragit till insamlingen genom att önska låtar, starta och bjuda på auktioner, starta och bidra med pengar i digitala bössor, lägga pengar i fysiska bössor, skänka pengar från företag och genomföra egna insamlingar. Under veckan har det kommit in 78 000 låtönskningar och bland de fem mest önskade låtarna finns faktiskt en dansbandslåt. På fjärde plats på den listan finns nämligen ”Jag trodde änglarna fanns”. Visserligen i Kamferdrops version, men det är trots allt en dansbandslåt av Ole Ivars och Kikki Danielsson från början. Kul!

Dansbandet Callinaz tog initiativet och startade den digitala insamlingsbössan ”Dansbandsbössan” som i skrivande stund samlat in drygt 20 000 kronor. Där har både privatpersoner och ett stort antal dansband tillsammans samlat in pengar. Mycket bra jobbat! Dansbandsbössan är öppen fram till kl 23.59 den 31 december, så det finns fortfarande möjlighet att skänka en slant till den. Du hittar den här: https://bossan.musikhjalpen.se/insamling/dansbands-bossan

Sarah Dawn Finer skänkte denna autografspäckade gitarr. Foto från Tradera.com

Ett stort antal auktioner har också genomförts. Bland annat skänkte Sarah Dawn Finer (som är ny programledare för SVT:s ”Så ska det låta) en gitarr som signerats av alla musikgäster från den kommande säsongen. Förutom namn som Lill-Babs, Andreas Johnson och Tommy Körberg finns även autografen från sångerskan i Blender – Maria Persson – med. Hon medverkar nämligen i ett av programmen som sänds under början av 2018. Den auktionen är nu avslutad och gitarren har sålts för 17 200 kronor.