Home | Nyheter | Samarbete ska krossa myten om dansbanden

Samarbete ska krossa myten om dansbanden

Delar av utvecklingsgruppen. Från vänster: Angelica Sjöholm (dansare), Emelie Eriksson (dansare), Sven-Erik Berglund (arrangör), Örjan Forsén (arrangör) och Magnus Wallster (dansare). Foto: MMFoto

Ett samarbete mellan dansarrangörerna i Sommardans och dansare i Dalarna ska locka nya människor till dansbanorna.
– Det räcker med att varje dansare på våra danser lockar med en ickedansande vän eller bekant för att det här ska bli en succé, säger Sven-Erik Berglund, ordförande för Sommardans och dansarrangör.

Bakgrunden är att man länge inom danssamarbetet Sommardans funderat över hur man ska locka fler människor till sina danskvällar. Funderandet resulterade i att man bjöd in sin publik och frågade vad man kunde göra för dem och hur man kunde locka fler att komma till danserna. Tillsammans skapade man en utvecklingsgrupp bestående av arrangörer och dansare.

– Det var självklart att ställa upp. Dansen har gett mig så mycket och det här är ett sätt att betala tillbaka, säger Emelie Eriksson, dansare från Borlänge.
– Det finns så många myter om dansbandskulturen. Myter som inte är sanna och vi vill få chansen att krossa dom myterna för den som är intresserad, säger Magnus Wallster, dansare.
– Vi vill få bort myten om att dans är något för pensionärer och äldre. Dansare finns i alla åldrar. Dansbandsmusiken har en otrolig bredd. Från den traditionella dansbandsmusiken som spelas av Vikingarna till dansband som spelar de låtar som ligger på den här veckans hitlista, säger Sven-Erik Berglund.

Vad gruppen kom fram till var att anordna två prova-på-tillfällen under våren. Den första är den 27 maj på Mannes Loge i Svärdsjö. Innan dansen kommer det att ordnas två timmars grundkurs i den foxtrot som dansas på dansbanorna. Den som är med på kursen får även rabatt på kvällens dans till Dreams.
– På själva dansen kommer det också att finnas ett gäng ”trivseldansare” som finns där för att se till att de som varit på kursen kommer över tröskeln att ge sig ut på dansgolvet, berättar Angelica Sjöholm, dansare från Falun.

Den som inte har möjlighet att gå på prova-på-tillfället den 27 maj har en ny chans den 11 juni på Lilltorpet i Falun.