Home | Nyheter | Skattesmäll för dansarrangör

Skattesmäll för dansarrangör

Leif Wibron, som arrangerar danser på Parken i Gävle, åker på en skattesmäll på nästan 900 000 kr sedan han förlorat ett skattemål i Kammarrätten i Sundsvall, berättar SVT. När Skatteverket gjorde en kontroll hade Wibron betalat in för lite moms för sina arrangemang. Han hade betalat in kulturmoms på 6 procent istället för 25 procent . Leif överklagade Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten i Falun eftersom han ansåg att dansarrangemangen skulle jämställas med motion eller musikfestival. I Förvaltningsrätten vann Leif Wibron tack vare att nämndemännen körde över rättens ordförande som ville gå på Skatteverkets linje.

Det domslutet överklagades dock till Kammarrätten som helt går på Skatteverkets linje med motiveringen ”Deltagarnas uppmärksamhet är i huvudsak riktad mot sin danspartner och själva utförandet av dansen och inte mot scenen. Den musik som spelas tycks ha en underordnad roll och tyngdpunkten i arrangemanget är själva dansen” skriver Kammarrätten i sin motivering till varför de inte anser att arrangemanget kan jämställas med en musikfestival.

Skatteverket beslutade att eftertaxera Leif Wibron för drygt två års verksamhet, vilket handlar om knappt 900 000 kr. Kammarrätten beslutar också att han ska stå för sina egna advokatkostnader som uppgår till över 100 000 kronor.

Källa: SVT Nyheter