Home | Artiklar | Anna Neah Deutgen stylar om Callinaz-Carolinas favoritklänning

Anna Neah Deutgen stylar om Callinaz-Carolinas favoritklänning

Ur FÅR JAG LOV 1-2015:

carolina-anna-01
Hon är punktjejen som sadlade om till dansbandssångerska och bytte kedjor mot tjusiga klänningar. Men den snygga svarta blåsan hon bar på Callinaz första skivomslag har inte använts sedan dess!

– Den var läcker men alldeles för kort, berättar Carolina Skaarup Olsson besviket.
En lösning på problemet dök upp genom Anna Neah Deutgen som medverkade i tv-programmet ”Hela Sverige Syr”. FÅR JAG LOV var med när Anna satte saxen i Carolinas klänning och förvandlade den till något helt annat…

Text: Diana Thylin
Foto: Anna Neah Deutgen
Tygerna kommer från Ohlssons Tyger

GRATIS! Ladda ner hela artikeln som pdf här!

Musiken har alltid varit en viktig del av skånetjejen Carolina Skaarup Olssons liv. Endast elva år gammal startade hon sitt första egna band, punkbandet Croxniss.
– Då hade jag mest jeans och t-shirt, och så kedjor förstås. Många, och tunga, som hängde ner från jeansfickorna. Det hörde liksom till, säger Carolina med ett
skratt.

Punkbandet levde ett lyckosamt liv ända fram till att Carolina började musikgymnasiet, och det var också där hon för första gången stiftade bekantskap med ett dansband som hon sjöng med en tid. Efter gymnasiet bar det av till England, och det var under ett kort besök hemma i Sverige våren 2010 som hennes dansbandspassion slog till.
– Jag åkte och dansade till Streaplers och blev helt såld!

Carolina åkte tillbaka till England, fullföljde sitt uppdrag som hästskötare och smidde samtidigt på sina nyväckta planer att starta ett eget dansband.
– Tidigare visste jag egentligen inte riktigt vad jag ville syssla med. Men efter danskvällen med Streaplers var jag säker!

Med stor entusiasm och en massa jäklar anamma startade hon det egna dansbandet Callinaz som redan i augusti samma år genomförde sin första spelning.
– Jag fick ganska tidigt hjälp med att välja scenkläder av en tjej i mina hemtrakter som driver boutiquen Gränzlöz Glamour. Hon såg till att jag klädde mig i snygga klänningar, vilket för min del var ganska ovanligt för fyra, fem år sedan, hon valde ut klänningar som
jag inte hade valt själv vid det tillfället.

– I dag är jag jättetacksam för att hon fick mig att våga ta ut svängarna. Att ha glamourösa klänningar har nästan blivit min grej nu och många har kommit fram och kommenterat mina scenkläder i väldigt positiva ordalag.

FÖLJER ANNAS BLOGG

Klädintresset har gjort att Carolina följer Anna Neah Deutgens blogg på internet där Anna skriver om sina många privata syprojekt.
– Jag är intresserad av att sy, men hinner inte. Däremot syr min syster väldigt mycket och följer Annas blogg minutiöst. När vi fick veta att Anna skulle vara med i Hela Sverige Syr så satt vi som klistrade framför tv-apparaten på tisdagskällarna, avslöjar Carolina.

carolina-anna-03Anna blev utvald som en av åtta finalister bland 500 sökande till första säsongen av ”Hela Sverige Syr” som visades i Sjuan under hösten. Varje program bestod av en mönsterutmaning där deltagarna fick sy ett plagg utifrån ett färdigt mönster, samt en kreativ utmaning då de exempelvis kunde få två skjortor som på kort tid skulle sys om till något helt annat. En jury bestämde sedan vem som skulle få lämna programmet. Anna var med till det nästa sista avsnittet och var den enda deltagaren som låg på topp
i alla de kreativa utmaningarna.

– Jag är självlärd sömmerska och blir med och mer självhushållande på kläder. Det mesta i min numera överfulla klädkammare är egensytt. Estetiskt hittar jag mycket inspiration från 40-, 50-, och 60-talen, berättar Anna.

Under programmets gång gick det mer och mer upp för de som följde tv-serien att många ratade plagg faktiskt kan få ett nytt liv med hjälp av en kreativ sömmerska.
– På vårt allra första skivomslag från 2010 hade jag en svart klänning som jag tyckte var jättesnygg (se bild till höger), men jag trivdes inte i den för den var alldeles för kort, säger Carolina.

Det syns emellertid inte på skivan, omslagsbilden kapades påpassligt strax ovanför klänningens kant…

Carolina och Anna bor båda i södra Sverige, Carolina i skånska Klippan och Anna i Mörrum i västra Blekinge. Och efter några telefonsamtal och mail var de överens: Carolina hade en del plagg som hon tyckte om, men ville ha omgjorda. Anna skulle ta sig an ett av plaggen och omvandla det till en annan skepnad.

STORA MÖJLIGHETER

carolina-anna-02

FÅR JAG LOV var med när Carolina anlände till den gamla skolan utanför Mörrum där Anna bor med sin man, välkände dansbandsprofilen Thomas Deutgen. Av de tre plagg Carolina hade tagit med sig föll Anna genast för den lilla svarta.
– Jag såg stora möjligheter att göra något spännande av den, kommenterar Anna.

Sagt och gjort. Anna satte saxen i klänningen och klippte av den på mitten!
– Just det där momentet när man sätter saxen i ett färdigt plagg, det känns väldigt dramatiskt. Men när det väl är gjort är det bara att köra, konstaterade Anna med ett skratt och satte i gång.

Anna nålar och markerar midjan på klänningen.

Anna nålar och markerar midjan på klänningen.

Några timmar senare började den nya skapelsen ta form.
– Jag klippte av klänningen och gjorde den till ett linne istället, flyttade rosetten från magen till axeln och justerade de draperade vecken med lite handsömnad, förklarade Anna.

Hon valde att göra kjolen fristående för att Carolina ska kunna använda den även på andra sätt.
– Tygmässigt stämmer den väl överens med toppen och tillsammans ser det ut som en klänning, men Carolina kan även använda kjolen i många andra sammanhang och bara växla överdel.

Anna nålar i den 5 meter långa tyllen.

Anna nålar i den 5 meter långa tyllen.

Kjolen utökades med inte mindre än fem meter svart tyll och två meter viskosfoder. Trots att Carolina provade och var med under hela syprocessen så kom det slutliga resultatet som en överraskning för henne när hon såg sig i spegeln.
– Wow! Det här blir en perfekt klänning att ha på vår spelning på nyårsaftonen.

Carolina Skaarup Olsson är strålande nöjd med sin nya klänning som fått nytt liv efter Anna Neah Deutgens behandling.

Carolina Skaarup Olsson är strålande nöjd med sin nya klänning som fått nytt liv efter Anna Neah Deutgens behandling.

KLÄDERNA SPEGLAR STILEN

– Jag tycker kläderna säger en hel del om vilken musik man spelar, sa Carolina och fick medhåll av Anna som själv sjunger i storband och gärna klär sig i 50-talskläder.
– När jag sjöng punk så speglade mina kläder den musiken och nu när jag sjunger i dansband så tycker jag att kläderna ska vara propra. Jag tycker vi som kvällens band ska sticka ut och visa att vi hör ihop, med hjälp av detaljer i färg eller annat, även om jag har helt andra kläder än killarna.

– Vi försöker också byta om i pausen och jag är noga med att variera med smycken och annat som också kan spela stor roll för helheten på scenen.

I början av sin dansbandskarriär var Carolina noga med att dölja sina tatueringar med en liten jacka ovanpå klänningen. Men inte nu längre.
– Nej, folk har vant sig, konstaterar hon med ett stort leende.

Eftersom Carolina så ofta har klänningar så är hon numera en storkonsument av strumpbyxor.
– Det går maskor så jag måste byta ungefär tre per spelning. Jag brukar köpa 40 i taget, men då tittar de å andra sidan lite misstänksamt på mig i affären säger Carolina med ett skratt.

Privat bär hon oftast jeans. I stort sett aldrig myskläder.
– Jag trivs i jeans och tycker man ska vara hyfsat propert klädd även när man är framme och kliver av turnébussen. Ofta är det första mötet med arrangören och det ser inte trevligt ut att vara alltför slappt klädd då, menar hon.

MER TAGGADE ÄN NÅGONSIN

Att Carolina är en driftig tjej som vill ha koll på läget märks på många sätt. Och i somras märkte hon det även själv, när kroppen började säga ifrån.
– Jag blev sjukskriven under en månad. Det bar mig väldigt mycket emot, jag ville inte lämna över till en vikarie eller släppa taget. Men jag var tvungen.

Carolina bar sin nya kreation på nyårsafton, det blev mycket lyckat.

Carolina bar sin nya kreation på nyårsafton, det blev mycket lyckat.
Foto: Privat

Carolina var allt från kapellmästare till företagets bokförare.
– Jag envisades med att göra allt själv, erkänner hon. Men nu har jag exempelvis
lämnat över bokföringen till min pappa. Och killarna har varit jätteduktiga och tar mycket mer ansvar nu.
– I efterhand har jag insett att jag tog tag i problemet i rätt tid, innan det hann gå får långt. Och det är jag både glad och stolt över.
– Både jag och hela bandet känner oss mer taggade än någonsin, slår Carolina
fast. Nu med ännu en tjusig klänning att variera sina glamourösa scenkläder med.